7 Aralık 2011 Çarşamba

“Ahd-i al-atik”e göre Tanrı diğer milletleri, sırf İsrailoğullarını denemek ve bu arada onlara savaşmayı öğretmek için yemlik...


Hakimler kitabinda Tanrı'nin, sırf İsrail oğullarıni denemek ve ayni zamanda onlara cenketmesini ögetmek maksadiyle bazi milletleri yeryüzünde yasar biraktigi yazilidir (Hakimler Bap 3: 1-31). Bundan dolayidir ki İsrail oğullarınin bu milletler arasinda yasamalarina göz yummustur. Kitapta söyle yazili: "İsraili, bütün Kenan cenklerini bilmiyenlerin hepsini onlarla denesin ve ancak İsrail oğulları nesillerinin, hiç olmazsa cenkleri evvelde bilmiyenlerin cenk ögrenmek bilgileri olsun diye Rabbin biraktigi milletler sunlardir: Filistinlilerin bes beyleri, ve bütün Kenanlilar, ve Saydalilar, ve ... Hiviler. Ve Musa vasitasiyle atalarina emrolunan Rabbin emirlerini dinleyecekler mi diye bilmek için onlarla İsraili denemek üzere birakildilar" (Hakimler , Bap 3: 1-5)

Ancak ne var ki İsrail oğulları, Tanrı'nin bütün yasaklarina ragmen, bu milletlerden kiz alip kiz verirler, onlarin putlarina taparlar ve böylece Tanrı'ya karsi suç islemis olurlar. Bu nedenle Tanrı'nin öfkesi İsrail'e karsi alevlenir ve onlari, sırf bu nedenle cezalandirmak üzere, Mezopotamya Kralina satar. İsrail oğulları sekiz yil boyunca ona kulluk ederler. Fakat İsrail oğulları pisman olup feryad ederler. Bunun üzerine Tanrı onlari afv'eder ve kulluktan kurtarir (Hakimler, Bap 3: 5-12). Fakat az geçmeden İsrail yine Tanrı'yi unutur ve yasak emirlere basvurur. Tanrı yine gazaba gelir ve kez Moab'lilarin kirali Eglon'u onlara karsi saldirtir ve İsrail oğullarıni cezalandirir . İsrailoğulları Eglon'a sekiz yil boyunca kulluk ederler. Fakat yine nedamet duyup feryad edince Tanrı yine onlarin yardimina kosar ve onlara Ehud adinda birini kurtarici olarak gönderir. Ehud, Tanrı'nin emirlerine uyarak olmadik vahsete basvurur ve Moab kiralini ve halkini kiliçtan geçirir (Hakimler, Bap 3: 12-15). Görülüyor ki Tanrı, Moab'lilarla birlikte yasamakta olan İsrail'i, kendisine itaatkar davranmadi diye cezalandirdiktan sonra, onlarin feryadi üzerine afv etmis ve bu kez Moab'lilari, islemedikleri bir suçtan dolayi (çünkü Israi oğullarınin kendilerinden kiz alip vermelerine Moab'lilar sebeb olmamislardir) en vahsiyane usullerle vurmustur.
Ve “Ahd-i al-atik” in "Hakimler" kitabi bu minval üzere devam eder. Her def'asinda İsrail oğulları Tanrı'nin gözünde kötü olani yaparlar ve her def'asinda Tanrı onlari cezalandirir ve baska milletlerin boyundurugu altina sokar; ve soktugu an İsrail oğulları feryadi basar, pismanlik duyar. Her feryad ediste Tanrı rikkate gelir, onlari kurtarmak üzere meleklerini, peygamberlerini, elçilerini gönderir. Nitekim Ehud'dan sonra Debora adindaki bir peygamber kadin (Hakimler, Ba 4: 4); sonra Gideon (Hakimler 6: 11); sonra Tola (Hakimler, Bap 10: 1), sonra bir fahisenin oglu Yeftah (Hakimler, Bap 11: 1-12), sonra Ibtsan (Hakimler 12: 8), sonra Elon (Hakimler 12: 11), sonra Abdon (Hakimler 12: 13) sirayla, hep kurtarici olarak İsrailin basina geçerler. Hemen hemen ayni olaylar birbirini izler. Bu arada Samson'un hikayesi vardir ki oldukça eglendiricidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder